Armoedebarometer Decenniumdoelen: “Alle lichten staan op dieprood”

15 september 2022
barometer in het rood

We staan vandaag op een kruispunt: naar meer of minder gelijkheid, naar meer of minder armoede. Dat is de vaststelling van de nieuwe Armoedebarometer van Decenniumdoelen. “Alle lichten staan op dieprood.”

Vandaag presenteert Decenniumdoelen, het platform van armoedeorganisaties, vakbonden, mutualiteiten en het brede Vlaamse middenveld, haar jaarlijkse Armoedebarometer. De Armoedebarometer van Decenniumdoelen koppelt cijfers aan een verhaal van grondrechten. De mix van analyse en ervaring maken van de Armoedebarometer een krachtig document voor beleidsmakers en de brede samenleving. Het nodigt politici uit om een effectief beleid te voeren, samen met mensen in of nabij armoede.

De 15de Armoedebarometer toont de situatie in 2021:

  • Eerst het goede nieuws: de armoedecijfers en bepaalde indicatoren voor werk en kinderarmoede tonen een gunstige evolutie.
  • Maar er is ook slecht nieuws. Nogal wat andere cijfers zijn erg verontrustend. Zo zien we een exponentiële groei van het aantal mensen dat bij de voedselbanken moet aankloppen. Bovendien doen meer mensen dan ooit een beroep op de OCMW’s voor bijvoorbeeld financiële hulp en schuldbemiddeling. De dalende armoedecijfers verbergen een concreet verhaal van diepe armoede en meer nood bij veel gezinnen, vooral uit de lage middenklasse.

Decenniumdoelen ziet in deze evolutie de voorbode van de diepe crisis waarin we vandaag, 2022, zitten. De Armoedebarometer 2022 kan bijgevolg niet voorbijgaan aan deze nood. Alle lichten staan op rood. Een globale verarming van vooral de lage middenklasse en de verdieping van de armoede is vandaag een realiteit.

We staan op een kruispunt

Dit betekent dat we op een kruispunt leven. Een kruispunt naar meer of minder gelijkheid, naar meer of minder armoede. De nasleep van corona, de energiecrisis, de inflatiecrisis, de economische onzekerheid en de aanstormende klimaatcrisis verplicht elke samenleving om antwoorden te zoeken.

Maar een crisis biedt steeds een mogelijkheid om een ander antwoord te zoeken. Het is een opportuniteit om een andere weg in te slaan. We kunnen nu gaan voor een land met meer gelijkheid en minder armoede, of we laten miljoenen Vlamingen en Belgen in de steek in de diepe armoede.
Onze overheden moeten nu de keuze maken voor solidariteit en herverdeling. Dit zijn de enige antwoorden voor een leefbare samenleving. 

Download de 15de Armoedebarometer

Lees meer op de website van Komafmetarmoede