Schuldhulpverlening
Schuldenlast treft steeds meer alle lagen van de bevolking, en ook steeds meer jonge gezinnen. Niet minder dan 56 868 Vlaamse gezinnen waren in 2018 in begeleiding voor budget- of schuldhulpverlening.
Waarover gaat het?
Wie hulp zoekt om te bemiddelen in schulden, kan terecht bij OCMW's en CAW's die een erkenning hebben om aan schuldbemiddeling te doen. Je kan ook terecht bij advocaten, gerechtsdeurwaarders en notarissen.
Er zijn twee soorten schuldbemiddeling:
- Schuldbemiddeling. Een schuldbemiddelaar komt met een schuldeiser tot een afspraak om openstaande schulden af te betalen. De schuldenaar is in staat om zijn schulden over een redelijke termijn terug te betalen.
- Collectieve schuldenregeling. Deze regeling is bestemd voor schuldenaars die niet in staat zijn om hun schulden over een redelijke termijn terug te betalen. In een gerechtelijke procedure komt een afbetalingsplan dat in principe maximaal zeven jaar duurt.

Visie van SAM
Tot de grootste oorzaken van de toenemende schuldoverlast behoren:
- Overbesteding, of moeilijkheden bij het beheren van geld
- Te weinig administratieve vaardigheden
- Een te laag inkomen
Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van SAM.
Vaak ligt niet één maar een mix van oorzaken aan de basis van een problematische schuldsituatie.
Ook externe factoren hebben een groot aandeel in veel schuldsituaties:
- reclame
- bepaalde verkooptechnieken
- makkelijk verkrijgbare kredieten.
In deze complexe consumptiemaatschappij is de bescherming van consumenten cruciaal. Kopen op krediet en de aanschaf van luxeproducten liggen binnen handbereik. Het is belangrijk consumenten te helpen om zich een realistisch beeld te vormen van de mogelijkheden en vooral van de risico's hiervan.
Sommige mensen zijn extra kwetsbaar om in overmatige schuldenlast terecht te komen. Het is voor die groepen belangrijk om allereerst preventief te werken.
Wat doet SAM?
We ondersteunen budget- en schuldhulpverleners. We organiseren opleidingen, verlenen informatie en juridische en methodische ondersteuning aan budget- en schuldhulpverleners. Zo werken we mee aan de kwaliteit van hun dienstverlening.
Onze juridische helpdesk geeft advies op maat aan budget- en schuldhulpverleners. Mail je vraag - met bijlagen - naar helpdesk.schuldbemiddelaars@samvzw.be. Onze stafmedewerkers staven hun advies zo mogelijk met wetteksten, rechtspraak en rechtsleer.
We doen aan onderzoek en registratie. We bieden wetenschappelijke kennis over schuldenproblemen aan. We verwerken de registratiegegevens van de erkende instellingen voor schuldbemiddeling in Vlaanderen en voeren de communicatie errond.
We werken aan preventie.
Onderstaande werking van SAM rond preventie wordt in 2020 afgebouwd. Lees meer over de veranderingen bij SAM
We bouwen mee aan een Vlaams preventiebeleid voor schuldenproblemen, met aandacht voor de meest kwetsbare groepen. Dat doen we onder meer samen met de regionale samenwerkingsverbanden BudgetInZicht, waarbinnen de CAW's en OCMW's samen aan schuldpreventie doen.
Het gaat vooral over:
- financiële educatie in het onderwijs
- ethisch invorderen
- financiële opvoeding voor ouders en voor specifieke doelgroepen
- maatschappelijke sensibilisering
Beleidswerk. SAM signaleert structurele knelpunten aan de bevoegde overheden en andere instanties.
In april 2019 publiceerden we 12 aanbevelingen voor de nieuwe Vlaamse en federale regering om schulden te voorkomen en de rechten van mensen met schulden te handhaven.
Informeren. We geven informatie over schulden:
- aan burgers met schuldenproblemen
- aan organisaties die occasioneel te maken hebben met cliënten met schuldenproblemen.
Lees meer op de website eerstehulpbijschulden.be
Op de hoogte blijven?
> Abonneer je op onze nieuwsbrief - Vink het thema 'schuldhulpverlening' aan
