Straathoekwerk
Straathoekwerk gaat actief op zoek naar mensen in hun leefwereld: mensen die sociaal uitgesloten zijn of zich zo voelen. En die niet (goed) bereikt worden door de voorzieningen. Straathoekwerkers gaan in relatie met hun 'gasten'.

Foto Jeroen Adriansens
Waarop speelt straathoekwerk in?
Ook in onze maatschappij zitten heel wat mensen in een kwetsbare positie: ze zijn arm, onbeschermd of verstoken van alle hulp. En dat door verschillende oorzaken.
- Omdat de maatschappelijke voorzieningen niet op hun maat werken. Je kan bijvoorbeeld toelagen krijgen, maar dan moet je de juiste papieren vinden en correct invullen.
- Of omdat ze gewoon de weg niet vinden in onze samenleving.
- Of door toevallige levensgebeurtenissen, zoals een echtscheiding, een ongeluk.
Wat doet straathoekwerk?
Straathoekwerk gaat actief op zoek naar die mensen op straten en pleinen, op café, in de gevangenis, bij hen thuis, .... Straathoekwerk is dus een vorm van outreachend werken.
Straathoekwerkers investeren tijd en een luisterend oor. Ze leren de gasten en hun situatie kennen. (Het straathoekwerk spreekt niet over patiënten of cliënten maar over gasten.) Ze ondersteunen hen om aansluiting te vinden bij de samenleving.
Dat heet actief, positief en relationeel werken in het tempo van de gast.
Straathoekwerkers kennen de leefomstandigheden van hun doelgroep en de dynamieken van de wijk en stad eromheen. Daardoor kunnen ze ook werken aan structurele veranderingen met als doel sociale uitsluiting tegen te gaan.
Wat doet SAM?
SAM ondersteunt straathoekwerkers, hun coördinatoren, teams en werkgevers.
Wat bieden we?
- Een praktijkkader voor straathoekwerkers
- Basiscursussen voor beginnende straathoekwerkers en coördinatoren.
- Een leeraanbod voor ervaren werkers en hun coördinatoren
- Provinciaal intervisie en supervisie voor werkers en leidinggevenden
- Lokale ondersteuning op maat in alles wat met straathoekwerk te maken heeft, sollicitatiegesprekken, teamvergaderingen, werkbespreking, onderhandelingen, structureel werk, ...