Budget en schulden

Sociale bescherming

Budget- en schuldenproblemen treffen alle lagen van de bevolking. Problematische schulden hebben een impact op alle levensdomeinen, zoals wonen, onderwijs, gezondheid en relaties.

SAM pleit ervoor om problematische schulden structureel aan te pakken.

  • In de eerste plaats ondersteunen we daartoe sociale professionals om budget- en schuldenproblemen sneller te detecteren en aan te pakken .
  • Voor beleidsadvies gaan we in dialoog met alle betrokken partijen: de schuldenaar, schuldeisers, schuldbemiddelaars, schuldinvorderaars en rechters.

Wat vind je bij SAM?

Voor sociale professionals op de eerste lijn

Ben je (eerstelijns) praktijkwerker en krijg je budget- en schuldenvragen? Bij SAM vind je:

  • Informatie en tools die je helpen je om schulden te voorkomen of sneller aan te pakken: de Budgetplanner (met begeleidersgids). De website eerstehulpbijschulden.be. En vanaf zomer 2024: de website Budgetwijzer
  • Nieuwsbrief: blijf bij met het nieuws over budget- en schuldenproblematiek. Schrijf je in (vink ‘schuldhulpverlening’ aan)
  • Opleiding: Op zoek naar een aanbod op maat van jouw organisatie? Neem contact met ons op 

Voor schuldhulpverleners

Budget- en schuldhulpverleners ondersteunen we met juridische en methodische kennis.

  • Opleidingen. Hou de activiteitenkalender in het oog voor ons aanbod.  Volg bij SAM de tiendaagse basisopleiding schuldbemiddeling om als erkend schuldbemiddelaar te mogen optreden in een OCMW of CAW
  • Verjaringschecker: een superhandige online tool voor je dagelijkse praktijk als hulpverlener. Kijk de verjaring van de meest voorkomende schulden na.
  • Handboek Schuldbemiddelinghét referentiewerk voor budget- en schuldhulpverleners.
  • Helpdesk: onze juridische helpdesk geeft advies op maat aan budget- en schuldhulpverleners werkzaam bij een OCMW en CAW. Mail je vraag (met bijlagen) naar helpdesk.schuldbemiddelaars@samvzw.be. Onze stafmedewerkers staven hun advies waar mogelijk met relevante wetteksten, rechtspraak en rechtsleer.
  • Nieuwsbrief: blijf bij met het nieuws over budget- en schuldenproblematiek. Schrijf je in (vink ‘schuldhulpverlening’ aan)

Cijfers

SAM verzamelt cijfermateriaal en biedt wetenschappelijke kennis over schuldenproblemen.

We verwerken de registratiegegevens van de erkende instellingen voor schuldbemiddeling in Vlaanderen en Brussel en communiceren erover.

Beleidswerk

SAM signaleert structurele knelpunten aan de bevoegde overheden en andere instanties. Samen met andere steunpunten formuleren we onze standpunten om de aanpak van schulden te verbeteren.