Naar een betere beoordeling van de kredietwaardigheid van consumenten

23 februari 2024

De Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) is een belangrijk instrument om schuldoverlast te voorkomen bij het aangaan van krediet. Om het onderzoek naar de kredietwaardigheid van consumenten te verbeteren bij het aangaan van krediet, zijn nu wijzigingen aangebracht in het wettelijke kader van de CKP.

De wetswijzigingen om een betere beoordeling van de kredietwaardigheid te garanderen, zijn het gevolg van

De meest in het oog springende wijzigingen zijn:

  • voor ‘geoorloofde debetstanden’: vanaf 1 januari 2024 worden wanbetalingen ter zake geregistreerd in het negatieve luik van de CKP. Wanneer ze een kredietbedrag voorzien van meer dan 1250 euro moeten deze constructies geregistreerd worden in het positieve luik van de CKP.
  •  voor ‘ongeoorloofde debetstanden’ (op een betaalrekening die niet aan kredietovereenkomst is gelinkt): vanaf 1 januari 2024 worden wanbetalingen ter zake geregistreerd in het negatieve luik van de CKP.
  • kredietverstrekkers krijgen nu bijkomend ook toegang tot het Register voor krediet aan ondernemingen (RKO) om de kredietwaardigheid te controleren bij het verstrekken van krediet aan particulieren
  • wetswijzigingen om al deze registraties, de verwerking ervan, … conform de regelgeving  AVG/GDPR te maken.

Lees voor een overzichtelijke bespreking van de wijzigingen de nota van onze collega’s van het Observatorium voor Krediet en Schuldenlast: Centrale voor kredieten aan particulieren: voor een betere beoordeling van de kredietwaardigheid van consumenten in 2024.

 

Lees over het thema consumentenkrediet ook :