Straathoekwerk, voorjaar 2020

05 mei 2020
raam bureau straathoekwerk met creatief werk van gasten

Tijdens een lockdown light kan je als straathoekwerker natuurlijk telefoneren met je gasten, facebooken, chatten, Jitsiën of Housepartyen. Maar straathoekwerkers zouden geen straathoekwerkers zijn als ze er niet iets beters op vonden. Ze blijven contact en verbinding maken. Een streepje Straathoekwerk in Vlaanderen in de lente van 2020.

  • Aardbeiplantjes. Straathoekwerkers delen honderd aardbeiplantjes uit mét potten en potgrond. Gasten moeten ze uitplanten en verzorgen, en worden uitgenodigd voor een soort aardbeiplantviering later in het jaar.
  • Praten door het raam. In een aantal projecten konden gasten vroeger naar het bureau komen om dingen te regelen. Nu kunnen ze niet meer binnen. Maar de voordeur (met een tafel ervoor) of het venster staan open. Gasten kunnen dus wel een babbel slaan of vragen stellen.
  • Creatief zijn — Jarenlang hingen dezelfde posters en tekeningen aan het raam van een straathoekwerkproject. De gasten zijn nu uitgenodigd uit om nieuwe posters, tekeningen en ander materiaal te bezorgen. Afleveren kan in de postbus, of op woensdagnamiddag langs het raam. Voor de terugweg krijgen ze een kartonnen beker met fruitsap.
  • Spelopdrachten — Een straathoekwerker bezorgt zijn jongeren uitdagingen en spellen via Instagram en met postopdrachten.
  • Straatconcertjes — Straathoekwerkers geven kleine optredens die mensen vanuit hun deuropening of appartement kunnen volgen.
  • Voedselpakketten worden rondgebracht door straathoekwerkers.
  • Soep — Een restauranteigenaar maakt soep, straathoekwerkers brengen die wekelijks bij gasten thuis.
  • Drempelbezoek — Huisbezoeken worden drempelbezoeken. Bij het opzoeken van gasten gaan straathoekwerkers in de tuin of op het terras zitten.  Of ze wandelen samen een blokje om (met voldoende afstand uiteraard).

(Foto: straathoekwerk Lier)

P.S.: 'Gasten'? Ja, het straathoekwerk spreekt niet over patiënten of cliënten maar over gasten. 

Lees meer over straathoekwerk