Budgetbeheer: iets extra’s voor de feestdagen?

05 december 2023

Heb je cliënten in budgetbeheer? Met de feestdagen in aantocht trek je bovenop het leefgeld wellicht extra budget uit voor cadeaus, kleding of een uitstap. Hoe kan je dat als budget- of schuldhulpverlener aanpakken? Enkele tips.

Samen feesten of vieren brengt mensen dichter bij elkaar. Een feest met cadeautjes hoort bij het onderhouden van je sociale relaties. En met cadeaus voor je kinderen bestendig je je zorgende rol als ouder.  

Maar de naderende feestdagen kunnen ook voor stress zorgen. Want de consumptiesamenleving legt de lat hoog. Shoppen en geld uitgeven is een deel geworden van onze feestbeleving. Mensen in armoede of met een laag inkomen ervaren die consumptiedruk des te meer. 

 

OCMW Mortsel: ‘op maat van de cliënt’

Maya Van Trier is medewerker bij de dienst Schuldbemiddeling bij OCMW Mortsel. Welke bedragen zetten zij opzij voor hun cliënten in budgetbeheer?

Het  extra bedrag voor feestdagen bekijken we op maat van de cliënt; we hanteren dus geen vaste richtbedragen. Een maand voor de feestdagen vragen we de gezinnen om zelf een raming te maken en dat tijdig te communiceren. We vinden het belangrijk dat de cliënten zélf de denkoefening maken hoeveel voor hen nodig is. Als het bedrag meer is dan hun leefgeld, doen we een beroep op het spaargeld.  We overleggen samen of er dan geen andere geplande uitgaven in het gedrang komen, zoals autoverzekering of belastingen.”

“Als er geen budget over is voor extra’s, wordt er langer vooraf gespaard: maandelijks wordt dan een klein bedrag opzij gezet voor belangrijke feestdagen.”

“Enkele cliënten worden opgevolgd door een advocaat-schuldbemiddelaar. In dat geval vragen we zelf proactief een extraatje voor de feestdagen. Want stel dat het advocatenkantoor met vakantie is, dan hebben onze cliënten niets.”  

Andere cliënten nemen zich voor om spaarzaam te blijven en enkel rond te komen met hun leefgeld. Maar per volwassene proberen we toch 50 euro achter de hand te houden voor kerst en nieuw. Een klein bedrag, maar iedereen verdient extra ontspanning in deze periode.”

cadeautje

Tips: Hoe plan je het budget voor cadeaus en feesten? 

  • Hou in je jaarplan budget opzij voor een drietal belangrijke feestdagen en de verjaardagen van de gezinsleden. Zet daarvoor elke maand een kleine som opzij. 
  • Bespreek met je cliënt wat en hoeveel er met dat budget gekocht moet worden; denk aan kledij, voeding, geschenken, decoratie of huisinrichting. Hoe duidelijker de afspraken die je maakt, hoe meer je discussie achteraf vermijdt. 
  • Sommige bijeenkomsten komen niet jaarlijks voor, en kan je plannen over meerdere jaren. Denk aan communie-, sweet sixteen-, afstudeer- of trouwfeesten. 
  • Kookt je cliënt zelf voor een feest? Een feestmaaltijd kost al gauw het dubbele van een gemiddelde maaltijd. 

Cliënten met weinig budget? Enkele alternatieven om het budget voor de feestdagen te drukken.

  • Bekijk of er tweedehands- of ruilbeurzen in jouw buurt georganiseerd worden 
  • Nood aan afwisseling? Je vindt leuke uitleendiensten voor speelgoed via online spelotheken of regionale uitleendiensten. Er zijn zelfs initiatieven die legosets verhuren. Voor de jongste kinderen kan je terecht bij de uitleendiensten van Huizen van het Kind. 
  • Pik een gratis (of goedkope) uitstap mee via de vrijetijdsagenda voor Vlaanderen en Brussel UiTinVlaanderen - UiTinVlaanderen. 
  • Uitleendiensten voor decoratie en inrichting vind je via kringwinkels of (online) aanbieders.