28 maart 2024
Online

Blended hulpverlening bij problematisch gamen

Grafische voorstelling digitale tools

Inspiratiesessie

Problematisch gamen is een relatief nieuw gegeven in de hulpverlening. De gamewereld evolueert razendsnel: in onze methodieken moeten we daarmee bijbenen.

Een verstokte gamer in je gesprekslokaal krijgen is geen evidentie. Blended werken is dan ook een absolute must. Een factor die ook soms meespeelt: ouders van jonge gamers zijn vaak drukbezet. Ook daardoor kan blended werken de hulpverlening vlotter doen verlopen.

In deze inspirerende sessie ontmoeten theorie, praktijk en ervaringsdeskundigheid elkaar. Je krijgt ook tips mee waar je zelf onmiddellijk mee aan de slag kan.

Wat staat er op het programma?

Gwen Maris (CGG VBO) en Clemens Steyaert (CGG Vagga) schetsen

  • Waarom is een blended traject bij deze problematiek van belang?
  • Welke blended hulpverleningsmethodieken bestaan ervoor? En hoe kan je ze toepassen om de ernst van de problematiek in te schatten, bespreekbaar te maken, en te werken aan verandering?

Willem Flipts (CAW Halle-Vilvoorde) geeft uitleg over het Reboot Kamp: een kamp voor jongeren die door hun interesse in games moeilijkheden ondervinden in andere levensdomeinen. Ze krijgen er een waaier aan activiteiten waarin groepsdynamica, actie en reflectie centraal staan. Ook hier is de blended aanpak belangrijk.

Over de sprekers

Gwen Maris is preventiewerker TAD (tabak, alcohol en andere drugs, incl. gamen en gokken) bij CGG VBO. In 2018 begon ze met ‘Level up als ouder’, een groepscursus voor ouders van problematische gamers. Die  is ondertussen uitgegroeid tot een samenwerking van meerdere organisaties in Vlaams-Brabant.

Clemens Steyaert bekommerde zich 20 jaar lang over het drugsbeleid op zijn school. Vandaag begeleidt hij vanuit CGG Vagga scholen om een TAD-beleid te ontwikkelen.

Willem Flipts is hulpverlener in het JAC van Halle. Hij begeleidt er jongeren met allerhande vragen onder een brede noemer van psychosociale thema’s. Eerder werkte hij als begeleider bij het jongerennetwerk Yuneco.

Over de inspiratiesessies ‘De kracht van Blended ondersteunen in welzijn en gezondheid’

Blended ondersteunen? Dat is face-to-face en online combineren in je dagelijkse praktijk als sociale of GGZ professional.

In de inspiratiesessies over blended ondersteunen ontdek je:

  • Hoe kan je blended werken met je doelgroep?
  • Welke methodieken kan je hiervoor inzetten?
  • Welke competenties heb je daarvoor nodig.?

Korte, krachtige online en live workshops, webinars en vormingen. Krijg inspiratie van cliënten, praktijkwerkers, onderzoekers en trainers.

 

logo onlinehulp vlaanderen

In dezelfde reeks: Virtual reality gebruiken in welzijn en zorg (8 februari 2024)

VOOR WIE

Voor alle sociale of GGZ professionals.

WANNEER

Donderdag 28 maart 2024 van 10u tot 12u. 

WAAR

Online via Zoom 

WAT KOST HET

Deze vorming is gratis.

Inschrijven kan tot 22 maart 2024. 

OPNAME

We nemen dit webinar op.
Deelnemers komen niet in beeld in de opname.

Je ontvangt na het webinar ook de link naar de opname.

CONTACT 

Voor inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met: marie.vandercam@samvzw.be

Voor praktische vragen kan je contact opnemen met: activiteiten@samvzw.be

Mooi, je hebt interesse!