Luister nu naar de podcast 'Sterk werk'

29 februari 2024

Luister naar ‘Sterk Werk’: de podcastreeks over mensen die willen werken, maar voor wie het niet evident is om een job te vinden. Elke aflevering is een boeiend gesprek. Komen aan bod: mensen met ervaringskennis, politici van de commissie Werk in het Vlaams Parlement en experts. De podcast is gemaakt door SAM en SAAMO

Deze podcast is voor iedereen die interesse heeft in onze arbeidsmarkt, die professioneel met de arbeidsmarkt bezig is of die meer wil weten over de situatie van mensen die langdurig op zoek zijn naar werk. Elke week komt er een nieuwe aflevering online. 

sterk werk podcast

De afleveringen 1-4

Klik hier voor de inhoud van de afleveringen 5 tot 10

1. In de introaflevering nemen André en Leila je mee in hun woelig werkverhaal. Sterk Werk-projecttrekker Chris Haesendoncks deelt ervaringen uit het opbouwwerk. Extra duiding en de volledige transcriptie vind je hier.

2. Voormalig minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gaat in de tweede aflevering op bezoek in de Werkplek in Willebroek. Nuran deelt met hem de meerwaarde van mee kunnen draaien in de wijkonderneming. Extra duiding en de volledige transcriptie vind je hier

3. Socioloog Wim Van Lancker en arbeidsmarktexpert Paul De Beer buigen zich in aflevering 3 over de nood aan een andere kijk op werkloosheid, ver weg van het individueel schuldmodel. Extra duiding en de volledige transcriptie vind je hier

4. Bert getuigt bij Vooruit-politicus Thijs Verbeurgt hoe complex de weg terug naar werk is wanneer verlies, rouw en mentale gezondheidsproblemen je helemaal uit het lood slaan. Extra duiding en de volledige transcriptie vind je hier

Een arbeidsmarkt die veraf staat van mensen

Vaak horen we spreken van mensen 'met een grote afstand tot de arbeidsmarkt'. Wij ervaren dat het voor een aanzienlijke groep net de arbeidsmarkt is die veraf staat van de mensen. Het gaat om langdurig werkzoekenden die niet graag thuis zitten, die heel graag willen werken, maar voor wie dat toch niet lukt. Omdat ze met fysieke of mentale problemen te kampen hebben, omdat ze ouder zijn dan 55, omdat ze kortgeschoold zijn, …

We krijgen te horen dat er bij die groep 'onwil' is. En dat ze 'hard moeten worden aangepakt' om hen toch maar aan het werk te krijgen. Er wordt dus met wantrouwen naar hen gekeken, ook door onze beleidsmakers.

In deze podcast kijken we voorbij de vooroordelen naar hoe het nu echt zit. We laten langdurig werkzoekenden aan het woord over hun leefwereld, en opbouwwerkers die aan concrete oplossingen werken om de werkzaamheidsgraad binnen die groep te verhogen. Dat doen ze via duurzame jobcreatie op wijkniveau (geïnspireerd door ‘Buurten Zonder Langdurige Werkloosheid’ genoemd, naar het Frans model ‘Territoires Zéro Chômeur de Longue Durée). De verhalen worden aangevuld met ervaringen en expertise vanuit het werkveld, de onderzoekswereld en de politiek.

We luisteren naar:

 • mensen die zelf langdurig werkzoekend zijn geweest
 • opbouwwerkers van SAAMO die meewerken aan laagdrempelige tewerkstellingsprojecten op wijkniveau
 • politici die de standpunten van hun partij toelichten
 • vakbonden en werkgeversorganisaties
 • arbeidsmarktexperten

Toekomstige afleveringen

 • In de vijfde aflevering kijken Caro Van der Schueren (ABVV) en Maarten Hermans (ACV) door de vakbondsbril naar het fenomeen jobkansarmoede.
 • Rachida confronteert Imade Annouri (Groen) in aflevering zes met de obstakels op haar pad naar duurzaam werk, inclusief kinderopvang en openbaar vervoer.
 • Aflevering zeven haalt ook de werkgeversblik binnen in de reeks. Sonja Teughels van VOKA en Eva Verraes van Herw!n (collectief van sociale circulaire ondernemers) spreken onverbloemd over de hiaten in het arbeidsmarktbeleid
 • Christel vertelt in aflevering acht openhartig over hoe hard de (werk)wereld is voor mensen die kortgeschoold en chronisch ziek zijn. Kim de Witte (PVDA) pleit mee voor een heel andere arbeidsmarkt.
 • Minister van Werk Jo Brouns (CD&V) krijgt in aflevering negen mensen uit het Sterk Werk-project in Oostende over de vloer. Eva neemt hem mee in haar realiteit van werk vinden met een zware rugzak en zonder diploma.
 • Als bonusaflevering duiken we met Ides Nicaise dieper in zijn onderzoek naar het model Buurten Zonder Langdurige Werkloosheid.

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe afleveringen: abonneer je op onze nieuwsbrief