Fixatie en afzondering: pas jij de richtlijnen al toe?

27 september 2023
Omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen

Nieuwe website over vrijheidsbeperkende maatregelen

www.omgaanmetvbm.be

Veel organisaties in de brede jeugdhulp en de geestelijke gezondheidszorg hebben al een sterke visie en beleid over fixatie en afzondering. Dankzij goede preventie slagen zij erin het aantal afzonderingen en fixaties drastisch te doen dalen.

Dat is een goede evolutie. Want fixatie en afzondering doen vaak meer kwaad dan goed. Dat is wetenschappelijk bewezen. Cliënten lijden eronder. En ook hulpverleners voelen zich er zelden goed bij. Bovendien weegt fixatie of afzondering op de zorgrelatie, wat de kwaliteit van de ondersteuning onder druk zet.

Nooit meer afzonderen of fixeren? Zo simpel is het helaas niet. Bij ernstig en acuut gevaar is fixatie of afzondering soms onvermijdelijk. Maar ook dan is een veilige, menswaardige zorg de enige juiste keuze.

 

Nieuwe website helpt je op weg

Op het nieuwe platform Omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen ontdek je:

  • de aanbevelingen uit de richtlijnen van het Steunpunt WVG
  • tips
  • materialen
  • vormingen

Je organisatie, je team en jijzelf vinden er een antwoord op al je vragen.

Ontdek de nieuwe website

 

'Omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen' is een project van SAM, Psyche en Icoba. Financiering en opvolging: Vlaamse overheid en het Departement Zorg.

Het project wil de brede residentiële jeugdhulp en de residentiële geestelijke gezondheidzorg ondersteunen om de richtlijnen voor afzondering en fixatie te implementeren.