Hoe begeleid je cliënten met een (vermoeden van) handicap?

16 september 2019
man met hoody en ondoorgrondelijke blik

Een van je cliënten bij de dienst schuldhulpverlening is Tom, dertig jaar, alleenstaand en werkloos. Tom gaat impulsief om met geld en zit diep in de schulden. Het is moeilijk werken met hem. Soms komt hij niet opdagen, of hij voert opdrachten niet uit. 

Hij kampt ook met andere problemen. Hij ligt overhoop met zijn huisbaas, heeft nauwelijks een sociaal netwerk, en heeft een gameverslaving.

Tom is ’anders’, maar je kunt het niet goed benoemen. Eigenlijk vermoed je dat er sprake is van een handicap.

Welke signalen kunnen daarop wijzen? Welke minder zichtbare handicaps bestaan er? En hoe kan je Tom  goed begeleiden?

SAM helpt jou om hier vat op te krijgen.

Waarover gaat het?

Mensen leren vaak om hun verstandelijke beperking te camoufleren of te compenseren. Vaak beschouwen zij zichzelf niet als iemand met een beperking. Zij komen bijvoorbeeld bij een sociaal werker terecht vanuit een multiprobleemsituatie.

Het risico dat ze schulden maken is groter als ze het moeilijk hebben met concentratie, rekenen en langetermijndenken. Door de digitalisering vinden sommigen nog moeizamer aansluiting. Formulieren, brieven en voorwaarden zijn vaak te ingewikkeld.

Wat biedt SAM voor schuldhulpverleners?

SAM helpt je om signalen van een mogelijke handicap te herkennen en je begeleiding aan te passen.

  • Thematische opleiding:  ‘Onzichtbare handicaps bij cliënten in de budget- en schuldhulpverlening’. Op 23 september in Leuven (volzet), of op 25 november in Brugge. Er zijn nog enkele plaatsen. 
    Schrijf je snel in
  • Je horizon verbreden. Waarom niet eens een halve of meerdere dagen meedraaien in een organisatie die personen met een handicap begeleidt? ‘Vreemdgaan-Wisselleren’ biedt je die kans.
    Neem een kijkje op de website
  • De Budgetplanner ‘Weet waar je geld naartoe gaat’: dit boekje gebruik je bij de begeleiding van mensen met een (vermoeden van) verstandelijke beperking. Er hoort een gids voor begeleiders bij. Met de budgetplanner help je je cliënten om te gaan met geld of zicht te krijgen op hun inkomsten of uitgaven. Uiteraard kan de budgetplanner ook voor andere begeleidingen gebruiken.
    Bestel je budgetplanner

 

 

 

Foto: Daniel Bernard op Unsplash
'Tom' is een fictieve persoon gebaseerd op echte verhalen.