Van buddy tot community: reportage over buddywerkingen

14 juni 2022

De Vlaamse overheid financierde 28 buddyprojecten gedurende drie jaar (2019-2022). Ze vroeg aan Odisee-Kenniscentrum Gezinswetenschappen, De Link vzw en SAM om deze projecten te ondersteunen met een lerend netwerk en intervisies. In deze film delen enkele projecthouders en buddy's hun inzichten.

Context

Aan sociale professionals wordt steeds meer gevraagd om het netwerk van mensen in kwetsbare situaties te versterken, om formele en informele hulp op elkaar af te stemmen. Naast de reguliere werking bouwen ze, mede onder impuls van beleidsoproepen, vrijwilligerswerkingen uit. Ze zetten buddyprojecten op. Ze ondersteunen mantelzorgers, werken aan zorgzame buurten, of starten met gezinscoaching.

Tegelijk veranderen ook de structuren waarbinnen sociale professionals werken. Het beleid dringt aan op meer integratie van het sociaal werk in de welzijns- en gezondheidssector. ‘Community’ en ‘care’ zijn geen tegengestelden meer.

We vroegen aan regisseur Margo Mot om het verhaal van buddy’s en sociale professionals te vatten in een videoreportage. Dat werd ‘Van buddy tot community’. In die film ligt de focus niet alleen op de buddy’s, maar ook op de sociale professional die outreacht, rekruteert, het project administratief beheert en een duurzame impact nastreeft.

De video is bedoeld als educatief materiaal voor professionals die eraan denken om een buddyproject op te zetten. De film biedt ook inzicht in hoe buddywerk geïntegreerd is in een breder verhaal.

Lees meer over het project op de website van Odisee

 

Bekijk alle fragmenten

We knipten de film op per thema zodat je zelf kan kiezen welke onderwerpen je bekijkt. Hier vind je alle thema's op een rij.

Van Buddy tot Community: Voorstelling projecten
Van Buddy tot Community: Wat is buddywerk?
Van Buddy tot Community: Rekrutering vrijwilligers
Van Buddy tot Community: Projectbeheer
Van Buddy tot Community: Omgaan met grenzen
Van Buddy tot Community: Outreach en authenticiteit
Van Buddy tot Community: Sterk duowerk
Van Buddy tot Community: Impact en duurzame verankering
Van Buddy tot Community: Leerervaringen en toekomstplannen