Terugkomen op een ondertekend huurcontract

30 mei 2022
contract en pen

Vraag aan de helpdesk

De juridische helpdesk van SAM geeft advies op maat aan budget- en schuldhulpverleners. We behandelen hier regelmatig een vraag die we voorgelegd kregen.

Deze week: Een jonge alleenstaande mama is in budgetbegeleiding bij het OCMW. Ze tekent een huurcontract zonder te overleggen met haar budgethulpverlener. Nu blijkt dat de huur niet binnen haar financiële mogelijkheden ligt. Ze raakt in paniek en wil graag onder het huurcontract uit. Kan dat? Wat zijn haar rechten? Kan zij het huurcontract herroepen?

 

Ons antwoord

Juridisch gezien gaat het om een geldig contract. De vrouw is dus gebonden door wat ze heeft ondertekend. Maar pragmatisch gezien zal een verhuurder geen nieuwe huurder toelaten als er geen waarborg is betaald, zodat onderhandelen over een stopzetting zeker mogelijk is.

De verhuurder moet ook ‘te goeder trouw’ zijn, zelfs wanneer hij een schadevergoeding kan vragen wegens een contractbreuk. Meer informatie vind je in de brochure over Het Vlaams Woninghuurdecreet. Daaruit blijkt dat de verhuurder een schadevergoeding kan eisen bij een voortijdige opzeg. In het eerste jaar kan hij 1,5 maand huur vragen. Maar je leest er ook dat een opzeg van een niet-geregistreerd huurcontract zonder schadevergoeding mogelijk is. Dan moet enkel de lopende maand huur betaald worden.