Telefonische hulp tijdens de coronacrisis

30 maart 2020
oude dame met telefoon

Online hulpverlening boomt. Maar uiteraard kan je ook gewoon telefoneren naar een hulplijn. Voor veel mensen blijft de telefoon het meest toegankelijke communicatiemiddel.

Hoe vergaat het de telefonische hulplijnen in de coronacrisis? We deden een rondvraag. Het aantal oproepen blijkt niet zo sterk te stijgen als bij de chathulpverlening. De Kankerlijn en Diabeteslijn zien wel een aanzienlijke toename.

Hieronder vatten we onze rondvraag en het aanbod telefoonhulp voor jou samen.

Awel 102

luistert naar kinderen en jongeren

Awel is bereikbaar voor alle jongeren met vragen en problemen. Bellen kan anoniem en is gratis.
Je kan bellen op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag van 16 tot 22 uur
En op woensdag van 14 tot 22 uur

Awel.be

Kankerlijn 0800 35 445

Bij de Kankerlijn komen er meer oproepen. Gesprekken zijn ook langer en complexer.

De bellers zijn angstiger, want wie een lagere immuniteit heeft door kanker, behoort ook tot een kwetsbare doelgroep. Gesprekken gaan over de ethische code bij triage, eenzaamheid, medische en financiële problemen.

De uren zijn nu uitgebreid naar de avond. De Kankerlijn is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur.

www.allesoverkanker.be/het-coronavirus-en-kanker

CAW’s en JAC’s 0800 13 500

Je kan CAW's  en JAC's gratis bereiken van maandag tot vrijdag van  9 tot 17 uur.

www.caw.be/contacteer-ons/#bel

Opvoedingslijn 078 15 00 10

Bij de Opvoedingslijn bellen vandaag iets meer ouders van pubers die niet thuis willen blijven. Ze heeft haar telefonische uren niet uitgebreid. “Als er meer nood is, dan kunnen we dat zeker bekijken.  Gelukkig kunnen vrijwilligers ook van thuis uit werken.” 

Van maandag tot vrijdag: 10-13 uur, 14-17 uur
Donderdag: 10 – 13 uur, 14 – 17 uur, 19 – 21 uur

gesloten op woensdag, zaterdag en zondag

www.opvoedingslijn.be 

1712

voor intrafamiliaal geweld

Eind maart-begin april kreeg hulplijn 1712 zeventig procent meer oproepen in vergelijking met de eerste week waarin de coronamaatregelen van kracht waren. Die oproepen gingen over bijna dubbel zoveel (mogelijke) slachtoffers van geweld.

Als antwoord op de coronacrisis breidt 1712 zijn chat- en telefonische openingsuren en interne capaciteit uit en lanceert de hulplijn een campagne over familiaal geweld.

Van maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur  - vanaf maandag 20 april tot 18 uur

1712.be

Lumi 0800-99-533

voor vragen over gender en seksuele voorkeur

Telefoneren kan op maandag en woensdag van 18.30 tot 21.30 uur

Stop it now 0800 200 50

voor mensen met pedofiele gevoelens en hun naasten

“Ook Stop it Now! kent geen stijgingen in het aantal oproepen, mails of chat. Tegen de verwachtingen in, want we gaan ervan uit dat ook onze problematieken zullen opduiken in deze tijden – bijvoorbeeld kinderporno.”

“Mogelijk kunnen mensen op dit moment minder anoniem contact opnemen. Dat geldt natuurlijk enkel voor wie niet alleen is. Misschien staan momenteel ook andere bezorgdheden op de voorgrond. Maar we zijn wel bezorgd over wat momenteel ‘onder de radar’ gebeurt”

Er gaat nu extra aandacht naar Stop it Now! in de gevangenissen. Ook daar is het zorgaanbod momenteel minimaal en is er geen bezoek. We volgen verder op of dat effect heeft.

Dinsdag van 15.00 tot 19.00 uur
Woensdag van 09.30 tot 12.30 uur
Vrijdag van 12.00 tot 15.00 uur

stopitnow.be

Diabeteslijn 0800 96 333

"Het aantal oproepen naar de Diabetes Infolijn is gestegen. We krijgen nu gemiddeld vijftien oproepen per dag. Tachtig procent gaat over het coronavirus. De gesprekken duren langer, door de vele vragen waar mensen mee zitten.

Om daaraan tegemoet te komen hebben we een infopagina www.diabetes.be/coronavirus aangemaakt, waar we telefonisch ook naar verwijzen.

We horen vooral oudere mensen met onderliggende aandoeningen, en mensen met diabetes die moeten blijven werken en zich daar zorgen over maken."

De Diabetes Infolijn blijft open op de gebruikelijke uren van 9 tot 15 uur.

Op andere tijdstippen kan je een spraakbericht achterlaten, dan word je de dag erna gecontacteerd.

www.diabetes.be/diabetes-infolijn

Tele-onthaal 106

"465 Tele-Onthaal vrijwilligers zijn bijzonder druk in de weer om de voorbije twee weken twintig procent meer oproepen dan gewoonlijk te beantwoorden. Via de telefoon was het 19% drukker dan gemiddeld."

Tele-onthaal is bereikbaar 24 uur op 24 en 7 dagen op 7.

www.tele-onthaal.be

Zelfmoordlijn1813

1813 is het noodnummer van de Zelfmoordlijn dat je dag en nacht kunt bellen, 7 dagen op 7, om te praten over je zelfmoordgedachten. Je gesprek is volledig gratis en anoniem, of je nu met je gsm of vaste telefoon belt. Het nummer verschijnt niet op je telefoonrekening.

www.zelfmoord1813.be

De DrugLijn 078 15 10 20

Nood aan een goed gesprek? Op zoek naar een snel antwoord over drank, drugs, pillen, gamen of gokken? De druglijn staat open voor jouw verhaal, bezorgt je informatie en een eerste advies of helpt je op weg naar hulp. Anoniem, objectief en zonder oordelen of veroordelen. Maandag tot vrijdag van 10 tot 20 u.

www.druglijn.be

Similes Luisterlijn 016 244 200

Similes verenigt families van mensen met een psychische aandoening.

Naastbetrokkenen met behoefte aan een luisterend oor kunnen elke werkdag tussen 10 en 12 uur bellen naar de Luisterlijn

www.similes.be

 

Lees ook: Chathulplijnen op volle toeren door coronacrisis