Moeilijke weken voor SAM

07 februari 2020
achtergrond SAM

In november 2019 besliste de minister van Welzijn om ingrijpend te besparen op de werkingsmiddelen van SAM, vanaf 1 januari 2020. Bijna van de ene op de andere dag moeten we verder met 27 procent minder middelen.

Vandaag leidt dat bij SAM tot drastische ingrepen. De regionale werkplekken gaan op de schop. In het jaarplan 2020 wordt geknipt. Het driekoppige directieteam wordt afgeslankt tot één directeur. En negen medewerkers kregen deze week de boodschap dat ze in aanmerking komen voor ontslag.

Voor SAM zijn dit uiterst pijnlijke en moeilijke beslissingen. We zien goede collega’s/vrienden verdwijnen, en met hen tonnen ervaring, deskundigheid, visie, kritisch denkvermogen en netwerken.

De besparing op SAM heeft bovendien gevolgen voor het werkveld dat we ondersteunen. Daar vrezen ze essentiële professionele ondersteuning te moeten missen. Getuige daarvan zijn de emotionele reacties in de (sociale) media bij het nakende vertrek van onze SAM-collega’s.

We moeten nu verder met een afgeslankte organisatie.
Ondanks alles gaan we er de komende maanden voor om met de collega’s die overblijven een nieuwe, werkbare en slagkrachtige organisatiestructuur uit te tekenen. We gaan ook aan de slag om een nieuw meerjarenplan 2021-2025 te schrijven. We rekenen erop dat de overheid ons de kans geeft om dat onverkort uit te voeren.

We houden je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. 
Wat we in 2020 nog wel doen rond de verschillende thema’s, vind je op deze website.