Eind van het uitgebreid sociaal tarief voor energie: hoe verrassingen vermijden?

06 juli 2023

Personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming voor hun ziektezorg (RVT) hadden tot 1 juli 2023 ook een tijdelijk recht op het sociaal tarief voor energie. Vanaf 1 juli geldt voor hen dat recht niet meer.

Het betekent meestal dat ze opnieuw energie afnemen tegen een ‘normaal’ commercieel tarief. Dat kan een verregaande impact hebben op het gezinsbudget.

Hoe werkt het?

Hun huidige energieleverancier moest voor hen het tarief toepassen uit zijn eigen aanbod dat op dat ogenblik het goedkoopste was. De energieleverancier was ook verplicht de energieklanten vooraf te informeren over de stopzetting van het sociaal tarief en een nieuw tarief voor te stellen.

De energieklant had daarbij de keuze:

  1. dat voorstel aanvaarden;
  2. een ander tarief kiezen bij zijn huidige energieleverancier;
  3. aantonen dat hij behoort tot een andere (permanente) categorie die recht heeft op het sociaal tarief;
  4. overstappen naar een andere energieleverancier.

Wat kan je doen als budget- en schuldhulpverlener?

Over de afbouw van het sociaal tarief organiseerde SAAMO onlangs een webinar. Er was aandacht voor twee vragen:

  • Hoe controleer je het meest voordelige tarief bij de huidige of een andere leverancier en waarmee hou je nog rekening?  
    Relevante materie voor budget- en schuldhulpverleners die voor hun cliënten vaste kosten zoals energie maximaal willen drukken. Maar de (vaste of variabele) kostprijs is niet het enige waar je rekening mee houdt bij een beslissing om al dan niet te ‘switchen’. Wil een (niet digitaal vaardige) cliënt bijvoorbeeld graag facturen op papier blijven krijgen, dan moet je geen formule kiezen waarbij hij zijn facturen enkel online kan raadplegen.
  • Met hoeveel zou de voorschotfactuur verhoogd moeten worden, om bij een nieuwe jaarafrekening niet voor grote verrassingen te staan? Een belangrijke vraag voor wie recent overgestapt is naar een commercieel tarief. SAAMO berekende dat de voorschotfactuur voor die categorie gemiddeld verhoogd zou moeten worden met 75% (tot zelfs met 115% in bepaalde gevallen).
    Iets wat je als hulpverlener dus ook best nakijkt en samen met je cliënt (online) aanpast -  als de leverancier dat niet zelf deed.  

 

Bekijk het webinar ‘afbouw sociaal tarief’ van SAAMO 

Download de presentatie bij het SAAMO-webinar

 

 

 

 

 

(foto Black Valkyrie from Noun Project)