Drie opvallende tendensen in de schuldhulpverlening

16 november 2021
geld_lamp_energie

Een overmatige schuldenlast is iets van alle tijden, maar de laatste jaren evolueert de schuldenproblematiek in ons land razendsnel. Mensen krijgen het financieel zwaar te verduren en zien vaak het bos door de bomen niet meer. Hulpverleners zien nieuwe tendensen opduiken in de schuldhulpverlening. Diezelfde tendensen zien we bevestigd door de onderzoeks- en registratiegegevens van SAM. Drie opvallende tendensen uit ons meest recente onderzoek.

  1. De impact van kleinere schulden neemt toe.
    Voor wie de actualiteit volgt, zal het geen verrassing zijn dat deze tendens over de nutsvoorzieningen gaat. De elektriciteit-, gas- en waterfacturen lopen op en mensen slagen er niet meer in om deze kosten te betalen. Dit heeft een aanzienlijke impact op het totale schuldenplaatje.
  2. Schuldendossiers worden steeds complexer.
    De schulden zijn vaak zwaarder en ook het aantal schuldeisers neemt toe. Dat zorgt er niet alleen voor dat cliënten het moeilijker hebben. Het betekent ook dat de schuldhulpverleners vaak hun uiterste best moeten doen om een gepaste oplossing te vinden. Investeringen in de sector én in de opleiding sociaal werk zijn belangrijker dan ooit.
  3. Huurschulden komen vaker voor.
    Dat is te wijten aan de hoge huurprijzen. Huisvesting is te duur geworden en de huur neemt vaak te veel van het budget af om andere schulden nog te kunnen betalen. De combinatie van huur- en energieschulden zorgt er bovendien voor dat mensen in een schuldencarrousel terechtkomen.

Benieuwd naar meer cijfers en tendensen?
Schrijf je zeker in voor ons gratis webinar ‘Overmatige schuldenlast ontcijferd’ op vrijdag 10 december 2021.

Schrijf je in voor het gratis webinar

 

 

Foto: VV1ntermute via Pixabay