Chathulplijnen op volle toeren door coronacrisis

20 maart 2020
chathulp

DEZE PAGINA IS GEÜPDATET OP 5 MEI 2020

Nu face-to-face contacten door de coronacrisis vaak niet meer mogelijk zijn, vangen chathulplijnen een groot deel van de hulpvragen op. Ze versterken hun capaciteit en verruimen hun openingsuren. Een overzicht.

1712

voor intrafamiliaal geweld

Eind maart-begin april kreeg hulplijn 1712 zeventig procent meer oproepen in vergelijking met de eerste week waarin de coronamaatregelen van kracht waren. Die oproepen gingen over bijna dubbel zoveel (mogelijke) slachtoffers van geweld.

Als antwoord op de coronacrisis breidt 1712 zijn chat- en telefonische openingsuren en interne capaciteit uit en lanceert de hulplijn een campagne over familiaal geweld.

Vanaf woensdag 8 april is de chat open van maandag tot donderdag van 13 tot 20 uur.

1712.be

Nu praat ik erover

voor kinderen en jongeren die te maken krijgen met geweld of misbruik

Heel veel jongeren zitten vanaf nu verplicht thuis, soms in hele moeilijke thuissituaties. Angst en stress laaien hoog op bij veel kinderen en ouders. Onze chatbox was heel druk bezet vanavond.”(chatmedewerker)

 • "Ik ben bang thuis, ik voel me nergens veilig. Wat kan ik doen?"

 • "Wanneer ik klein was, raakte een vriend van mijn papa mij aan. Nu doe ik mezelf pijn. Help me aub."
 • "Mijn papa drinkt te veel en hij doet ons pijn. Hoe kan dit stoppen?"

Jongeren zijn op zoek naar een betrouwbare volwassene die even luistert, met hen meedenkt, hoop biedt. Daarom verhoogt NuPraatIkErover.be de online aanwezigheid tijdens de komende weken.

Nieuwe openingsuren:

 • Maandag 14h-17h en 19h-22h
 • Dinsdag 18h30-21h30
 • Woensdag 14h-17h en 19h-22h
 • Donderdag 19h-22h
 • Vrijdag 14h-17h

www.nupraatikerover.be/

Autismechat

“Met alle diensten van de Liga Autisme Vlaanderen (Het Raster vzw, Tanderuis vzw, Vzw Victor en Limburgse Stichting Autisme) zetten we de komende drie weken volop in op chathulpverlening, om tijdens deze periode van Corona-maatregelen op een veilige manier kinderen, jongeren en volwassenen met autisme én hun directe netwerk te kunnen ondersteunen.”(coördinator)

De Autisme Chat is elke weekdag bereikbaar van 10 tot 22 uur, en dit al zeker tot 3 april. Daarnaast zetten de thuisbegeleidingsdiensten momenteel volop in op blended hulp via chat op afspraak.

www.ligaautismevlaanderen.be/autismechat/  

De Druglijn

De druglijn wil specifiek focussen op de impact van quarantaine en social distancing op gezinnen waar alcohol- of andere drugproblemen een rol spelen en waar nu veel meer tijd samen doorgebracht moet worden.

“Een uitdaging die we in het team voelen is de druk die er zit op onze gewoonlijke manier van doorverwijzen nu veel hulp (zeker residentieel) veel minder bereikbaar is. We hoorden bijvoorbeeld ook al van een oproeper met klachten na overmatig druggebruik angst om naar spoed te gaan” (chathulpverlener).

Andere aspecten die nu kunnen gaan meespelen zijn volgens de coördinator van de druglijn onder meer:

 • meer gebruiken als coping voor het isolement of door wegvallen van vast dagstructuur;
 • alleen gebruiken in plaats van in groep en dus met minder sociale controle;
 • potentieel meer experimenteergedrag uit verveling;
 • problemen voor hulp en basisbehoeften door beperkte mobiliteit van kwetsbare groepen;
 • beschikbaarheid van methadon en steriel gebruiksmateriaal;
 • mensen die door de omstandigheden nu beslissen plots te stoppen en heftige klachten krijgen terwijl hulp daarbij minder toegankelijk is.

De druglijn heeft ook een online zelfhulp- en zelfzorgaanbod dat in deze tijden wat soelaas kan brengen.

Chatten met de druglijn kan van maandag tot vrijdag telkens van 12-18 u.

www.druglijn.be/stel-je-vraag

Lumi

bij vragen rond gender en seksuele voorkeur

Lumi behoudt de gekende openingsuren maar verdubbelt het aantal beantwoorders die tegelijk online zijn.

"We staan klaar voor wie nood heeft aan een gesprek. Isolatie kan leiden tot eenzaamheid. Extra stress kan negatieve gedachten versterken. Daarom verdubbelen we onze chat-capaciteit.”(coördinator)

De chatbox is bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 18.30 tot  21.30 uur.

lumi.be

AWEL en JAC

bereikbaar voor alle jongeren met vragen en problemen

AWEL en het JAC zetten in op versterking van de gekende openingsuren. Bij het JAC kunnen jongeren ook terecht via chat op afspraak.

“Onze chatcapaciteit wordt vanaf donderdag 19 maart ook stevig uitgebreid, met minstens 4 extra chatbeantwoorders per avond (ongeveer + 30% aan capaciteit). En dat kan nog meer worden: veel vrijwilligers zetten zich extra in.”(stafmedewerker AWEL).

Openingsuren AWEL: alle werkdagen van 18 tot 22 uur

Openingsuren JAC online: alle werkdagen van 11 tot 20 uur

awel.be/

www.caw.be/jac/

CLBch@t en Teleblok

extra bereikbaar

Voor scholieren en studenten en hun gezinnen is deze periode alles behalve evident. Voor hen leveren CLBch@t en Teleblok een extra inspanning.

CLBch@t zet in op versterking van de capaciteit van de chatbox en op een uitbreiding van de openingsuren. Vanaf maandag 23 maart zijn ze gedurende ten minste 2 weken open op ma, di, wo, do van 14-21 uUR. De CLB’s zetten daarnaast ook extra in op blended hulp via chat op afspraak

Normaal is de Teleblok-chat enkel geopend tijdens de examens maar door het coronavirus openen zij tijdelijk de chatlijnen en dit vanaf 17 maart tussen 18 en 23 uur. Hun vrijwilligers staan klaar met een luisterend oor.

www.clbchat.be/

www.teleblok.be/chat/chat-met-teleblok

Tele-onthaal en CAW

voor iedereen met elke vraag

Tele-onthaal en het CAW merken dat het aantal gesprekken toeneemt:

Er is een erg grote drukte op de chat. Voor veel mensen vallen andere vangnetten weg op dit ogenblik weg.” (stafmedewerker Tele-onthaal). Het gemiddeld aantal chat-oproepen steeg met 34,2 procent (cijfers 29 maart).

Deze chathulplijnen versterken ook hun capaciteit tijdens hun gekende openingsuren.

De CAW’s zetten daarnaast extra in op blended hulp via chat op afspraak. “We proberen waar mogelijk de fysieke hulpverleningsgesprekken te vervangen door chathulp op afspraak” (CAW).

Tele-onthaal is dagelijks via chat bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 18 tot 23 uur en op woensdag en zondag al vanaf 15 uur.  

CAW online is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 11 tot 20 uur.

www.tele-onthaal.be

www.caw.be/contacteer-ons/#chat

Zelfmoord 1813

De chatdienst van de Zelfmoordlijn 1813 heeft zijn capacteit versterkt, tijdens de gekende openingsuren: elke avond tussen 18.30 en 22 uur. 

www.zelfmoord1813.be

 

Kankerlijn

De Kankerlijn heeft extra chatavonden ingericht. Via chat is de lijn nu elke werkdag bereikbaar van 19 tot 21 uur. Op maandag ook van 9 tot 12 uur en op woensdag van 14 tot 17 uur.

www.kankerlijn.be

 

Mobilant

voor mensen met een beperking

Deze Antwerpse organisatie voor mensen met een beperking, stelt tijdens de coronacrisis haar onlineplatform breder open: “We bieden gratis eerstelijnsdienstverlening aan iedereen die het nodig heeft."

Je kunt met Mobilant chatten elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur.

www.mobilant.be

 

a-Buddy

voor en met geadopteerden

a-Buddy is een project voor en met geadopteerden, op initiatief van Steunpunt Adoptie.
Je kan er (anoniem) chatten en een vaste buddy aanvragen. 
De buddy’s zijn volwassen geadopteerden die als ervaringsdeskundigen een luisterend oor bieden voor andere geadopteerden. 
De chat is open op maan- en woensdag tussen 20 en 22 uur. 
Tijdens de coronaperiode zijn er extra openingsuren die op facebook en instagram gedeeld worden. 
Als je een vaste buddy aanvraagt, kan je met hem/haar chatten wanneer jullie dat bepalen. 

www.a-buddy.be, instagram: abuddychat, facebook: a-Buddy

Stop it Now!

Voor iedereen die zich zorgen maakt over de eigen seksuele gevoelens of gedrag ten aanzien van minderjarigen, of die van een naaste

Deze uitzonderlijke periode brengt vaak veel eenzaamheid en isolement met zich mee. Wat het moeilijk maakt voor mensen die zich zorgen maken over hun eigen seksuele gevoelens of gedrag ten aanzien van minderjarigen. Bovendien moeten veel families dicht op elkaar te leven in deze periode. Niet alle families zijn even veilig, en isolement en frustratie kunnen risicofactoren zijn. Ook de problematiek van het downloaden van seksueel misbruikbeelden van minderjarigen komt door isolement nu meer naar de oppervlakte.

Stop it Now! staat voor iedereen klaar die zich zorgen maakt over de eigen seksuele gevoelens of het gedrag naar minderjarigen, of die van een naaste. Ook in deze corona-periode.

Chatten kan op dinsdag van 15 tot 19 uur

Openingsuren van de telefoonlijn: zie stopitnow.be 

 

 

Lees ook ons overzicht van telefonische hulpverlening