Gescreend en goedgekeurd: vijftig apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid

19 april 2021
tekening vergrootglas tablet

De website Onlinehulp-apps.be scheidt het kaf van het koren in het grote aanbod aan apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid. Vijftig apps en websites hebben de screening al doorstaan en kregen een plaats op de website. Tegen eind augustus zullen het er tachtig  zijn. Het team achter onlinehulp-apps.be wil sociale professionals én het grote publiek de weg wijzen naar geschikte en betrouwbare onlinehulp. 

Dagelijks verschijnen er nieuwe apps en websites die bedoeld zijn om welzijn of geestelijke gezondheid te behouden of te verbeteren. De makers van onlinehulp-apps.be hebben het aanbod zorgvuldig gescreend op negen criteria, met de focus op helderheid, toegankelijkheid en betrouwbaarheid. Ze groeperen de geselecteerde apps en websites nu in een handige overzichtswebsite, met telkens een vermelding van opvallende sterktes en aandachtspunten.

Het doel is om op die manier slechte apps en websites te weren – bijvoorbeeld apps die het niet nauw nemen met privacy. “We kregen vaak twee bedenkingen: ’we kennen die apps niet’ en ‘we weten niet of die onlinehulp wel kwaliteitsvol is'. Op beide vragen biedt onlinehulp-apps.be een gebruiksvriendelijk antwoord”, zo stelt projectverantwoordelijke Philippe Bocklandt (Arteveldehogeschool). “We geven burgers én professionals de kans om snel degelijke apps en websites te vinden.”

Onlinehulp-apps.be is bruikbaar voor zowel burgers als professionals. Aanbieders van apps en websites krijgen de kans om hun tool te laten screenen en via dit kanaal kenbaar te maken.

Onlinehulp-apps.be is een project van deze partners:

  • Arteveldehogeschool
  • Howest
  • In4care
  • Online-hulpverlening.be
  • SAM, steunpunt Mens en Samenleving
  • Te Gek!?/Steunpunt Geestelijke Gezondheid
  • Thomas More hogeschool
  • UC Leuven-Limburg.

Het project wordt begeleid door 75 organisaties en ondersteund door het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje. Ga naar Onlinehulp-apps.be

Wil je weten hoe we gescreend hebben?  Ga naar onlinehulp-apps.be/screeningskader