16 nieuwe STEK-praktijken - Startdag in Gent

01 oktober 2020
deelnemers op de fiets

29 september, 10 uur, station Gent-Sint-Pieters. Vijfendertig sociale professionals springen op de fiets en vertrekken in groepjes naar een van de STEK-praktijken in Gent en omgeving: De BroederijDe TuintjesDe Zoete Inval en De Warme Wijktuin. Daar maken ze kennis met de werking en is er tijd voor uitwisseling. De deelnemers zijn allemaal betrokken bij een STEK ergens in Vlaanderen of Brussel. 

De STEK verwijst naar een veilige vertrouwde ontmoetingsplaats waar mensen makkelijk binnenwandelen en warm onthaald worden. Sociaal werkers van verschillende organisaties en disciplines werken er nauw samen: hulpverleners, opbouwwerkers, jeugdwerkers, sociaal-culturele werkers en andere. De STEK verhoogt voor meer mensen de kans om hun rechten op kwaliteitsvolle hulp- en dienstverlening en voldoende inkomen te laten gelden.

STEK-traject 20-23: de plannen

Het model de STEK werd ontwikkeld vanuit de praktijk van Samenlevingsopbouw, met de steun van SAM. Het begon allemaal al in  2016 met een ‘kader voor lokaal proactief handelen’. Vandaag staat het model de STEK er met zijn vier functies en vier principes. Klaar om zijn intrede te maken in heel Vlaanderen en Brussel. Vlaams minister voor Armoedebestrijding Wouter Beke trok 1,5 miljoen euro uit voor de start van zestien nieuwe STEK-praktijken. Die middelen gaan naar de acht regionale vzw’s van Samenlevingsopbouw die samen met lokale besturen en partnerorganisaties de werkingen opzetten.

De STEK-praktijken zijn divers maar kennen ook veel gelijkenissen. Er zal dan ook nauw samengewerkt worden. SAM organiseert leeractiviteiten voor sociale professionals om het model bekend te maken. Later volgt vorming op maat van sociaal werkers in diverse sectoren. Er komen onlinesessies om ervaringen uit te wisselen en inspiratie te delen. De komende jaren gaan we het model ook verder verdiepen in focus- en werkgroepen.

Meer weten over de STEK? Lees er alles over in deze publicatie 

Lees een uitgebreide versie van dit bericht op de website van Samenlevingsopbouw