Praktijkontwikkeling

Koffie & formulieren: hoe ga je ermee aan de slag?

Samenwerken
Toegankelijkheid
Image

Nieuwe brochure helpt je op weg

Mensen in kwetsbare posities ondervinden grote nood aan administratieve ondersteuning. Mensen komen aankloppen met stapeltjes brieven, met en zonder venstertjes, al dan niet geopend. Wat moet ik doen met die brief van de woonmaatschappij? Hoe vraag ik een huursubsidie aan?

Hoe formuleer je antwoorden op zulke vragen? Hoe zorg je ervoor dat je aanbod relevant is? En hoe zet je daarvoor vrijwilligers in? Daarvoor werkten CAW en SAAMO samen Koffie & formulieren uit: een werking die ontmoeting en ondersteuning combineert, om zo onderbescherming aan te pakken. Een samenwerking tussen een hulpverleningsorganisatie, een lokale buurtactor en vrijwilligers.

 

Praktische administratieve ondersteuning

Een tiental jaar geleden kregen ze bij CAW Antwerpen steeds meer cliënten te zien met een nood aan ontmoeting én aan praktische administratieve ondersteuning. Ook bij het publiek van SAAMO nam de administratieve nood toe. Het buurtwerk zocht naar manieren om op die vraag in te spelen. Beide organisaties bundelden hun krachten in een nieuw experiment. Ze wilden mensen op maat en op een gepaste manier helpen, werken aan preventie via ontmoeting en een brug leggen tussen het lokale buurtwerk en professionele hulp. Dat mondde uiteindelijk uit in ‘Koffie & formulieren’.

Hoe zit het model in elkaar? Leen Van den Bulck van SAAMO Antwerpen en Inte Verelst van CAW Antwerpen leggen het in een nieuwe brochure helemaal uit. Je ontdek er het model en je krijgt tips en leidraden om aan de slag te gaan, inclusief praktische checklists.

Geen formulieren zonder koffie

Dat Koffie & formulieren maar kan slagen als alle randvoorwaarden gerespecteerd zijn, leggen ze uit met allerlei voorbeelden uit de praktijk. Het concept werkt alleen als het koffiegedeelte evenwaardig is aan het formulierengedeelte. Geen administratieve ondersteuning zonder een ontmoetingsplaats: je wilt mensen immers aanspreken op wie ze zijn en niet op hun probleem. Je hebt bovendien een geschikte locatie nodig, én een sterk vrijwilligersbeleid. Kortom, er moet aandacht zijn voor de ‘formulieren’ maar vooral ook voor de ‘koffie’.

Overweeg jij om Koffie & formulieren op te starten? Of zette je al een Koffie & formulieren op maar wil je nagaan of je rekening houdt met alle valkuilen? Dan is deze publicatie er voor jou.

 

Koffie & formulieren wordt gepubliceerd met ondersteuning van SAM.

Download de publicatie

Lees meer 

Foto's: (c) Linde van Beek en Rose-Ann Melis