19 mei 2022
Webinar

Webinar Sociale ongelijkheid in het klimaatvraagstuk: Josefine Vanhille en Leen Smets

Josefine Vanhille en Leen Smets

Spraakmakers over prangende maatschappelijke thema's

Door SAM en Sociaal.Net 

De relatie tussen klimaat en sociaal beleid is erg actueel. Nu de gasprijs door het dak gaat, wordt het steeds duidelijker dat de strijd tegen klimaatverandering en de strijd tegen ongelijkheid hand in hand gaan. Ook de klimaatmarsen van de jongeren en de protesten van de gele hesjes gaan over hetzelfde thema.  

Toch zien we vandaag dat veel klimaatbeleid niet sociaal rechtvaardig is. Neem bijvoorbeeld de subsidies voor zonnepanelen, renovatie of elektrische auto’s. Wie kan daarvan profiteren? De mensen die genoeg geld hebben om erin te investeren. 

Hoe moet het sociaal werk hiermee omgaan? Josefine Vanhille brengt duiding over de sociale ongelijkheid in het klimaatvraagstuk. Leen Smets licht toe hoe zij in het project ‘de Klimaatstem van MIA’ met dit spanningsveld aan de slag ging.

Over de sprekers

Josefine Vanhille werkt aan het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck - Universiteit Antwerpen, waar ze onderzoek doet naar sociale ongelijkheid in het klimaatvraagstuk. Voor haar is het duidelijk: als we iedereen mee willen krijgen in de klimaattransitie zal het niet volstaan om enkel sociale correcties in te voeren voor mensen in armoede. Zij moeten een volwaardige stem krijgen in het debat.

Leen Smets is opbouwwerker bij SAAMO provincie Antwerpen. In haar project ‘de Klimaatstem van MIA’ geeft ze de microfoon aan mensen in een kwetsbare positie zodat ook zij hun stem kunnen laten weerklinken in het maatschappelijke debat. ‘De Klimaatstem van MIA’ biedt antwoorden op vragen als: hoe zien mensen in armoede de klimaatverandering en hun rol hierin? Wat hebben zij nodig om mee te springen op de trein van de energietransitie? En hoe zorgen we ervoor dat de kloof tussen arm en rijk hierdoor niet nog groter wordt?

Over deze webinars 

Migratie, klimaat, voorwaardelijkheid van grondrechten, witte dominantie, sociale ongelijkheid en gentrificatie. Het zijn prangende maatschappelijke kwesties. Maar wat betekenen ze concreet voor jou als sociaal werker? Welk effect hebben ze op de mensen met wie je werkt? SAM en Sociaal.Net laten ook in 2022 verschillende spraakmakers aan het woord over de grote uitdagingen van vandaag. In elke webinar zoeken we de link naar jouw werkpraktijk. Kortom: een interessante reeks voor sociale professionals en iedereen met interesse voor sociaal werk. 

VOOR WIE

Sociale professionals en beleidsmakers

WANNEER

19 mei van 10 tot 12 uur

WAAR

Online

WAT KOST HET

10 euro

Ingeschreven, maar kan je toch niet deelnemen? Check onze annuleringsvoorwaarden.
Factuur- en annuleringsvoorwaarden | samvzw

Studenten kunnen gratis deelnemen mits gebruik kortingscode. 
Hogescholen en universiteiten kunnen een kortingscode aanvragen voor hun studenten.
Stuur een mailtje naar activiteiten@samvzw.be met vermelding van naam webinar.
Facturatiegegevens invullen in inschrijvingsformulier, maar je ontvangt geen factuur bij gebruik kortingscode.

CONTACT

Voor inhoudelijke vragen: geert.schuermans@samvzw.be

Voor algemene vragen: activiteiten@samvzw.be