05 mei 2022
Hasselt

Loonbeslag en loonoverdracht in de praktijk

Handen met briefjes van 20 Euro

Loonbeslag en loonoverdracht zijn procedures die vaak voorkomen in de budget- en schuldhulpverlening. Een deel van het inkomen van een cliënt wordt ingehouden en uitbetaald aan een schuldeiser. Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Er zijn immers heel wat bijzonderheden waarmee je als schuldhulpverlener rekening moet houden: samenloop van inhoudingen, verzet tegen beslag of overdracht, wat met maaltijdcheques of vakantiegeld…

(Foto Niek Verlaan via Pixabay) 

Deze opleiding maakt je wegwijs in de wereld van loonbeslag en loonoverdracht. De docent vertrekt vanuit een duidelijk theoretisch kader en past dat toe op concrete praktijksituaties uit de budget- en schuldhulpverlening. Samen ga je op zoek naar praktische oplossingen voor jouw cliënten die te maken krijgen met een loonbeslag- of overdracht.  

Op het programma 

  • Theoretisch kader: van de betrokken partijen tot de verzetstermijnen, de gevolgen voor een cliënt en de berekening van het beschikbaar gedeelte op het loon 

  • Loonbeslag en loonoverdracht in de praktijk: oefeningen en behandeling van concrete casussen uit het werkveld   

Doelstellingen  

Na deze opleiding… 

  • ken je het verschil tussen loonbeslag en loonoverdracht en weet je wat dat betekent voor jouw cliënt 

  • weet je welke inkomsten er kunnen worden beslagen of overgedragen 

  • begrijp je hoe het beschikbare gedeelte op het loon wordt berekend en welke uitzonderingen er zijn 

  • kan je het juridisch kader toepassen in de praktijk om jouw cliënt zo goed mogelijk verder te helpen 

Docent  

Caroline de Lepeleire is advocate bij DPR Advocaten aan de balie van Brussel. Ze is gespecialiseerd in insolventierecht en handels- en economisch recht.  

VOOR WIE

Deze opleiding is bedoeld voor budget- en schuldhulpverleners in de erkende instellingen voor schuldbemiddeling (OCMW’s en CAW’s) in Vlaanderen.  

WANNEER

5 mei 2022 van 9u30 tot 16u30

WAAR

Cc Hasselt

Kunstlaan 5, 3500 Hasselt

WAT KOST HET

130 Euro

AANTAL DEELNEMERS

Minimaal 12 deelnemers. Maximaal 20 deelnemers.

Inschrijven kan tot 14 april 2022.

CONTACT

Inhoudelijke vragen: tanne.somers@samvzw.be.  

Praktische vragen: activiteiten@samvzw.be.  

CORONAVEILIGHEID

SAM volgt bij al zijn activiteiten de maatregelen van de overheid tegen de verspreiding van het coronavirus. We zorgen ook voor veilige omstandigheden: ventilatie, CO2-meters, en mogelijkheid om afstand te houden in voldoende grote lokalen.

Soms gelden bijkomende regels in de locatie waar de activiteit plaatsvindt, zoals coronapas of mondmasker. We brengen je daarover snel op de hoogte.

Wat als de activiteit toch niet kan doorgaan wegens strengere coronamaatregelen? Dan organiseren we de activiteit online, of we stellen ze uit naar een latere datum. Als we toch moeten annuleren, dan krijg je een tegoedbon of een terugbetaling. We informeren je daarover per e-mail. De annulatievoorwaarden voor onze leeractiviteiten blijven verder van kracht.