Inspiratiedag model De STEK

Brussel
welkom bij De Stek

 

De kracht van nabijheid en samenwerking

Hoe voorkom je dat mensen hun rechten niet kennen of opnemen? Hoe doe je dat lokaal, informeel en menselijk? Hoe kan je lokaal samenwerken met verschillende organisaties? Het Model De STEK biedt op deze vragen een antwoord.

Deze inspirerende dag is voor praktijkwerkers en beleidsmakers uit heel Vlaanderen en Brussel. De inspiratiedag baseert zich op de ervaring van STEK-praktijken van SAAMO en wordt georganiseerd door SAAMO en SAM.

Wat kan je verwachten?

 • inspiratie- en netwerkmarkt
 • voorstelling van de nieuwe publicatie Model De STEK
 • twee reeksen praktische workshops

Praktisch

Wanneer? Donderdag 16 februari 2023, 9.30 tot 15.30 uur

Waar? Brussel | Circularium (vlakbij station Brussel-Zuid), Bergensesteensweg 95, 1070 Anderlecht

Wat kost het? 40 euro

Inschrijven? 

Inschrijven kan tot 5 februari.

Schrijf je in via de website van SAAMO  

Programma

 • 9.30 uur: onthaal met koffie, loop rond op de inspiratie- en netwerkmarkt
 • 10 uur: krachtig startmoment met onder meer de voorstelling van de digitale publicatie Model De STEK en een gesprek met Vlaams Minister van Armoedebestrijding, Benjamin Dalle en enkele praktijkwerkers.
 • 10.30 uur: workshops sessie 1
  1. Hoe bouw je een Koffie & Formulieren uit?
   CAW en SAAMO Antwerpen nemen je mee in de ontwikkeling en aanpak van Koffie & Formulieren, zoals de rol- en taakverdeling van beide organisaties en coaching/vorming van vrijwilligers. We gaan in gesprek over de vele uitdagingen, zoals de moeilijke doorverwijzing naar de dienst- en hulpverlening en de enorme toeloop aan bezoekers.
  2. Aan de slag in een landelijke context
   Hoe ga je met het model De STEK concreet aan de slag in een kleinere gemeente? Enkele praktijken nemen je mee in hun aanpak, de samenwerkingen die ze aangaan en de uitdagingen waar ze tegenaan lopen.
  3. Politiserend aan de slag rond digitale inclusie
   Het thema digitale inclusie is in heel wat van onze praktijken de afgelopen jaren sterk op de voorgrond is gekomen. We zetten in op digitale oefenkansen, maar ook op politiserend werk rond de afbouw van de fysieke en telefonische dienstverlening en het belang van digitale gebruiksvriendelijkheid. Verschillende inspirerende praktijken komen aan bod met concrete tips en werkvormen, zoals het organiseren van inleefbezoeken en een testpanel.
  4. Participatie en stem van buurtbewoners in je wijk en werking
   Verschillende praktijken uit Vlaanderen tonen hoe je dit concreet vorm kan geven en welke samenwerkingen je daarvoor kan aangaan.
  5. Praktijkbezoek wijk Peterbos
   In deze wijk met 18 woonblokken in Anderlecht bouwt SAAMO Brussel een laagdrempelige plek uit waar bewoners een luisterend oor vinden en elkaar kunnen ontmoeten om samen wijk vorm te geven. Al wandelend in de wijk vertellen de opbouwwerkers enthousiast over hun werking. (Deze groep sluit terug aan in Circularium om 13u15 voor de volgende workshop).
 • 12.15 – 13.15 uur: lunch met inspiratie- en netwerkmarkt

 

 • 13.15 uur: workshops sessie 2
  1. Politiserend aan de slag rond voorwaardelijkheid van rechten
   Samen met leefloongerechtigden wil SAAMO Brussel werk maken van een alliantie en draagvlak om de toenemende voorwaardelijkheid van het leefloon terug te dringen. De collega’s tonen je hoe ze politiserend aan de slag gingen en met welke methodieken, waaronder storytelling. Ze geven ook inkijk in boeiende vaststellingen uit hun onderzoek en geven concrete beleidsaanbevelingen.
  2. Concreet aan de slag met outreachen in je wijk
   We geven je een kader rond outreach, en nemen je mee in good practices van verschillende organisaties uit Vlaanderen en Brussel, uit kleine en grote gemeenten. Je krijgt concrete methodieken en tips mee.
  3. Impliciete en expliciete oefenkansen inzetten in je werking
   Hoe bezoekers versterken door impliciete en expliciete oefenkansen aan te bieden, bijvoorbeeld rond administratie en digitale vaardigheden? Hoe kan je daarvoor samenwerken met andere organisaties, zoals LIGO? Inspirerende praktijken uit heel Vlaanderen en Brussel.
  4. Hoe lokaal en bovenlokaal samenwerken rond psychische kwetsbaarheid?
   In laagdrempelige ontmoetingsplaatsen vragen bezoekers met psychische kwetsbaarheid heel wat ondersteuning. Hoe kunnen we daarvoor samenwerken met andere organisaties? We nemen je mee in de zoektocht van een aantal praktijken uit Vlaanderen en wisselen uit rond je eigen ervaring.
 • 15 – 16 uur: receptie met inspiratie- en netwerkmarkt

 

Schrijf je in via de website van SAAMO