21 mei 2021
Online

Dekolonisatie en sociaal werk: Nadia Nsayi en Jan Van den Broeck

SAM daagt uit - Webinars over de maatschappelijke thema's van vandaag.

In samenwerking met Sociaal.net sociaal.net

Dekolonisatie is een fel besproken issue. Het gaat immers niet alleen over het verwerpen van koloniale machtsstructuren uit het verleden. Het gaat ook over de samenleving van vandaag: de koloniale erfenis heeft nog altijd een impact op de machtsverdeling tussen mensen van verschillende afkomst.  

Voor Nadia Nsayi gaat dekolonisering niet alleen over de relatie tussen België en Congo maar vooral over de strijd voor meer diversiteit, inclusie en rechtvaardigheid. Samen met Jan Van den Broeck denkt ze in dit webinar na over hoe dekolonisatie het sociaal werk kan inspireren om er ook te zijn voor een publiek dat het vandaag nog niet bereikt.

Met Jan Van den Broeck bekijken we hoe sociaal werk bijdraagt aan het bestendigen van koloniale logica’s. Kunnen er processen worden ontwikkeld om ook binnen sociaal werk tot dekolonisering te komen?

Over de sprekers

Nadia Nsayi brengt in haar boek ‘Dochter van de dekolonisatie’ (EPO, 2020) een meeslepend verhaal dat het relaas van haar familie verweeft met de relaties tussen België en Congo. Zij houdt een vurig pleidooi over het belang van dekoloniseren, zelfs zestig jaar na de onafhankelijkheid van Congo. 

Jan Van den Broeck (Odisee) heeft onderzoek verricht naar de gevolgen van ons koloniaal verleden op sociaal werk. 

Over deze webinars

Identiteit, sociaal beleid na corona, populisme … Het nieuws staat er vol van. Maar wat betekenen die prangende kwesties voor het sociaal werk?  SAM laat zeven spraakmakers aan het woord over de maatschappelijke thema’s van vandaag. Wij dagen je uit: spijker met deze webinars je algemene kennis bij en zie de link met je dagelijkse werk.

Sociale professional en iedereen met interesse voor sociaal werk: SAM daagt je uit, in samenwerking met Sociaal.net

Volgen nog in deze reeks:

 

Deelnemers 

Sociale professionals

Datum

Vrijdag 21 mei 2021 

van 10.00 tot 12.00 uur 

Locatie 

Online via Microsoft Teams Live Event

Prijs 

20 euro 

Inschrijven kan tot en met 19 mei.

We hanteren een aangepaste deelnameprijs voor studenten, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen, … Kom je in aanmerking? Gelieve contact op te nemen met katleen.vanlerberghe@samvzw.be

Contact

Voor inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met katleen.vanlerberghe@samvzw.be

Voor praktische vragen kan je contact opnemen met activiteiten@samvzw.be