20 januari 2022
Webinar

Webinar De impact van migratie op het sociaal werk: Naima Charkaoui en Pascal Debruyne

Naima Charkaoui en Pascal Debruyne

Spraakmakers over prangende maatschappelijke thema's

Door SAM en Sociaal.Net

De impact van migratie en het migratiebeleid op het sociaal werk is groot. Veel mensen hebben complexe of wankele verblijfsstatuten. Een pak andere mensen met wie sociale professionals werken, hebben geen verblijfspapieren. Deze grote groep mensen zonder papieren leeft vaak in miserabele omstandigheden en staat onder grote druk.  

Zijn open grenzen het antwoord op het huidige strenge migratiebeleid? De maatschappelijke consensus zegt nee. Politicologe Naima Charkaoui gaat daar tegenin en schreef een ‘Opengrenzenmanifest’: een scherp pleidooi voor minder grenzen en meer openheid. Zij presenteert haar denken tijdens deze webinar.  "Nogal wat sociaal werkers zijn het niet met het huidige beleid eens, maar weten niet goed wat het alternatief kan zijn."

Onderzoeker en migratie-expert Pascal Debruyne reageert en trekt het gesprek open naar de impact van het huidige migratiebeleid op de werkpraktijk van sociale professionals. Kan het anders? "Asiel en migratie zijn een labo. Ze zijn een voorafspiegeling van wat er misschien wel met de rest van de bevolking kan gebeuren. Het gaat over hoe politiek met mensen – met of zonder papieren –  omgaat en in staat is om de meest elementaire grenzen te overschrijden."

Over deze webinars 

Migratie, klimaat, voorwaardelijkheid van grondrechten, witte dominantie, sociale ongelijkheid en gentrificatie. Het zijn prangende maatschappelijke kwesties. Maar wat betekenen ze concreet voor jou als sociaal werker? Welk effect hebben ze op de mensen met wie je werkt? SAM en Sociaal.Net laten ook in 2022 verschillende spraakmakers aan het woord over de grote uitdagingen van vandaag. In elke webinar zoeken we de link naar jouw werkpraktijk. Kortom: een interessante reeks voor sociale professionals en iedereen met interesse voor sociaal werk. 

 

(Foto Sociaal.Net / Lisa Develtere)

VOOR WIE

Sociale professionals en beleidsmakers

WAAR

Online

WANNEER

20 januari van 13u30 tot 15u30

WAT KOST HET

10 Euro

Studenten kunnen gratis deelnemen mits gebruik kortingscode. 
Hogescholen en universiteiten kunnen een kortingscode aanvragen voor hun studenten.
Stuur mailtje naar activiteiten@samvzw.be met vermelding van naam webinar.
Facturatiegegevens invullen in inschrijvingsformulier, maar je ontvangt geen factuur bij gebruik kortingscode.

CONTACT

Voor inhoudelijke vragen: geert.schuermans@samvzw.be

Voor algemene vragen: activiteiten@samvzw.be