05 oktober 2021
Gent

Cursus woonbegeleiding voor thuislozen

thuisloze

Sommige mensen hebben het moeilijk om zelfstandig te wonen. Zij hebben behoefte aan begeleiding. In deze driedaagse cursus leer je hoe zo’n begeleiding er moet uitzien en wat je als hulpverlener in het begeleid wonen kunt of moet doen. 

We doorlopen de verschillende fases van het begeleidingsproces aan de hand van praktijkvoorbeelden. We volgen daarbij de methodiek van de ‘critical time intervention’. Die methodiek is specifiek bedoeld om mensen te begeleiden die de overgang doorlopen van een instelling, gevangenis, psychiatrische kliniek, … naar meer zelfstandig wonen. 

Dag 1 

We maken kennis met elkaar en met het kader waarin we werken. Het grootste deel van de dag gaat naar het methodisch kader van critical time intervention. 

Dag 2 

We diepen dit kader verder uit met observaties en voorbeelden uit de praktijk van de deelnemers. De nadruk ligt op doen en oefenen. We staan ook uitgebreid stil bij de lastigere situaties. Wat bij stagnatie? Wat bij terugval? 

Dag 3 

We bespreken casussen van op de werkplek van de deelnemers en we wisselen goede praktijken uit. 

In het laatste deel staan we nog stil bij ons verdere traject: we helpen elkaar bij het plannen van verdere leertrajecten. 

 

Begeleiders

Peter Brepoels (SAM vzw), Luc Dekyvere en Jérôme Duchateau. Jérôme is ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg en brengt z’n ervaring als thuisloze mee naar de cursus. 

 

Een deelnemer over deze cursus:

“Ik leerde enkele nieuwe methodieken kennen en kreeg veel praktische tools om mee aan de slag te gaan.” 

 

 

 

 

 

 

(Foto Mihály Köles, Unsplash) 

Voor wie

Starters in woonbegeleiding voor thuislozen. 

Wanneer

Dinsdagen 5, 12 en woensdag 20 oktober
9u30 tot 16u30 

Waar

Sint-Baafshuis, Gent

Prijs 

300 euro

Inschrijven kan tot en met 27 september 2021. 

Contact

Voor inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met peter.brepoels@samvzw.be

Voor praktische vragen kan je contact opnemen met activiteiten@samvzw.be 

Je ontvangt onmiddellijk na je inschrijving een bevestigingsmail. Ontvang je deze niet en vind je hem ook niet terug in je spamberichten, contacteer ons dan zo snel mogelijk op activiteiten@samvzw.be.