08 maart 2022
Antwerpen

Cursus woonbegeleiding voor thuislozen

thuisloze

Sommige mensen hebben het moeilijk om zelfstandig te wonen. Zij hebben behoefte aan begeleiding. In deze driedaagse cursus leer je hoe zo’n begeleiding er moet uitzien en wat je als hulpverlener in het begeleid wonen kunt of moet doen. 

(Foto Mihály Köles, Unsplash) 

We doorlopen de verschillende fases van het begeleidingsproces aan de hand van praktijkvoorbeelden. We volgen daarbij de methodiek van de ‘critical time intervention’. Die methodiek is specifiek bedoeld om mensen te begeleiden die de overgang doorlopen van een instelling, gevangenis, psychiatrische kliniek, … naar meer zelfstandig wonen. 

PROGRAMMA

Dag 1 

We maken kennis met elkaar en met het kader waarin we werken. Het grootste deel van de dag gaat naar het methodisch kader van critical time intervention. 

Dag 2 

We diepen dit kader verder uit met observaties en voorbeelden uit de praktijk van de deelnemers. De nadruk ligt op doen en oefenen. We staan ook uitgebreid stil bij de lastigere situaties. Wat bij stagnatie? Wat bij terugval? 

Dag 3 

We bespreken casussen van op de werkplek van de deelnemers en we wisselen goede praktijken uit. 

In het laatste deel staan we nog stil bij ons verdere traject: we helpen elkaar bij het plannen van verdere leertrajecten. 

BEGELEIDERS

Peter Brepoels (SAM vzw), Aafje De Wacker en Jérôme Duchateau.

Jérôme is ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg en brengt z’n ervaring als thuisloze mee naar de cursus. 

Aafje werkte 30 jaar  als hulpverlener en op beleidsniveau  met en voor mensen in armoede en uitsluitingssituaties, waaronder dak-en thuislozen.  Ze vertaalt deze praktijkkennis nu als trainer in vormingen voor hulpverleners. 

VOOR WIE

Starters in woonbegeleiding voor thuislozen. 

WANNEER

Dinsdagen 8, 15 en 22 maart 2022

Telkens van 9.30 tot 16.30 uur. 

WAAR

SAM vzw, Mundo-A (Zaal berk 1ste verdieping)

Turnhoutsebaan 139A, 2140 Borgerhout

PRIJS

240 Euro

Inschrijven kan tot en met 28 februari 22

AANTAL DEELNEMERS

Minimaal 15 deelnemers. Maximaal 20 deelnemers.

CORONAVEILIGHEID

SAM volgt bij al zijn activiteiten de maatregelen van de overheid tegen de verspreiding van het coronavirus. We zorgen ook voor veilige omstandigheden: ventilatie, CO2-meters, en mogelijkheid om afstand te houden in voldoende grote lokalen.

Soms gelden bijkomende regels in de locatie waar de activiteit plaatsvindt, zoals coronapas of mondmasker. We brengen je daarover snel op de hoogte.

Wat als de activiteit toch niet kan doorgaan wegens strengere coronamaatregelen? Dan organiseren we de activiteit online, of we stellen ze uit naar een latere datum. Als we toch moeten annuleren, dan krijg je een tegoedbon of een terugbetaling. We informeren je daarover per e-mail. De annulatievoorwaarden voor onze leeractiviteiten blijven verder van kracht.

CONTACT

Voor inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met peter.brepoels@samvzw.be

Voor praktische vragen kan je contact opnemen met activiteiten@samvzw.be 

Je ontvangt onmiddellijk na je inschrijving een bevestigingsmail. Ontvang je deze niet en vind je de mail ook niet terug in je spamberichten, contacteer ons dan zo snel mogelijk op activiteiten@samvzw.be.