19 september 2022
31 maart 2023
Vlaanderen

Basisopleidingen schuldbemiddeling 2022

De basisopleiding schuldbemiddeling richt zich in de eerste plaats tot alle (toekomstige) hulpverleners van OCMW's, CAW's en samenwerkingsverbanden, die actief zijn binnen de budget- en schuldhulpverlening of die werken met mensen met budgetterings- en/of schuldproblemen.

Het decreet van 24-07-1996 stelt aan die OCMW's, CAW's en samenwerkingsverbanden namelijk enkele vereisten met het oog op het verkrijgen of behouden van een erkenning als instelling voor schuldbemiddeling. Zo moet een erkende dienst beschikken over een maatschappelijk werker en een jurist/advocaat. Deze maatschappelijk werker en jurist moeten allebei ofwel beschikken over minstens 3 jaar nuttige ervaring, ofwel een opleiding van ten minste 60 uren gevolgd hebben. Deze opleiding wordt onder de naam 'Basisopleiding schuldbemiddeling' aangeboden door SAM, steunpunt Mens en Samenleving en betreft dus deze opleiding. De personen die de opleiding succesvol beëindigen, krijgen een attest.

Ook hulpverleners betrokken bij de algemene sociale dienstverlening of andere deelwerkingen kunnen dankzij deze opleiding heel wat kennis vergaren en ervaring opdoen die nuttig en zelfs nodig zijn in hun dagelijkse werkpraktijk. Indien de capaciteit het toelaat, staat deze opleiding tot slot ook open voor advocaten, gerechtsdeurwaarders en notarissen. 

 

Voor wie

De basisopleiding schuldbemiddeling richt zich in de eerste plaats tot alle (toekomstige) hulpverleners van OCMW's, CAW's en samenwerkingsverbanden, die actief zijn binnen de budget- en schuldhulpverlening of die werken met mensen met budgetterings- en/of schuldproblemen.

Waar

In het najaar 2022 zijn er vier reeksen basisopleidingen.

Die vinden plaats in Gent, Brugge, Antwerpen en HasseltEnkele lesdagen zullen online doorgaan.

Wanneer 

Verschillende startdata per locatie. De data maken we bij definitieve inschrijving bekend.

Wat kost het

De kostprijs voor het volgen van deze 11-daagse opleiding bedraagt

  • 1.400 euro voor de medewerkers binnen de erkende instellingen voor schuldbemiddeling (OCMW's, CAW's, en samenwerkingsverbanden) 
  • 1.500 euro voor anderen.

 

Ingeschreven, maar kan je toch niet deelnemen? Check onze annuleringsvoorwaarden.
Factuur- en annuleringsvoorwaarden | samvzw

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met activiteiten@samvzw.be

Om te kunnen deelnemen aan de basisopleiding schuldbemiddeling werken wij met pre-registraties. 

Je kandidatuur (of die van een medewerker) doorgeven? 

Voorinschrijven is mogelijk via het inschrijfformulier Basisopleiding Schuldmiddeling 2022.