02 februari 2023
Antwerpen

Basiscursus Housing First

Als we komaf willen maken met thuisloosheid, dan kunnen we niet zonder het Housing First-model. In deze driedaagse basiscursus maak je als begeleider kennis met de principes van Housing First, en leer je hoe je ermee aan de slag kan. 

Je krijgt zicht op tools en methodieken die bruikbaar zijn in het kader van een Housing First-begeleiding. We gaan interactief en ervaringsgericht te werk. 

Programma

Dag 1

Inleiding in de basisprincipes van Housing First. We starten met een uitgebreide kennismaking met het model.

Je leert de basisprincipes en de evidence-based logica van het model kennen. Je krijgt zicht op de basistaken van een Housing First-begeleider.

We staan stil bij de sterktes en uitdagingen in je eigen werkcontext.

Dag 2 en 3

Verdieping van de principes van Housing First. We brengen ook een aantal methodieken in de praktijk in het kader van de Housing First-begeleiding.

We staan stil bij de houding van de Housing First-begeleider. Je krijgt tools mee (Wellness Recovery Action Plan) die je kunt gebruiken in een begeleiding.

Je krijgt inzicht in het functioneren van een Housing First-team, de interne organisatie en de positionering ten opzichte van partners.

We werken aan de hand van theoretische kaders, praktijkoefeningen en (eigen) casussen. 

Begeleiders

Peter-Jan Heylenbosch is een Housing First-pionier in Vlaanderen en is wooncoach bij het Housing First-team van OCMW Gent.

Jérôme Duchateau is ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg en brengt zijn ervaring als thuisloze mee naar de cursus.

Peter Brepoels is stafmedewerker bij SAM

 

VOOR WIE

Werkers die beginnen te werken in Housing First.

WANNEER

Driedaagse cursus op 2 en 16 februari en 2 maart 2023. 

Telkens van 9.30 tot 16.00 uur.

WAAR

Dag 1 en 3 : Mundo-a (zaal Berk), Turnhoutsebaan 139A, 2140 Borgerhout (Antwerpen)

Dag 2 : Roze Huis, Draakplaats 1, 2018 Antwerpen

WAT KOST HET

210 euro

Ingeschreven, maar kan je toch niet deelnemen?
Check onze annuleringsvoorwaarden.

AANTAL DEELNEMERS

Minimaal 10 deelnemers. Maximaal 20 deelnemers.

Inschrijven kan tot 19 januari 2023.

CONTACT

Voor inhoudelijke vragen: peter.brepoels@samvzw.be

Voor algemene vragen: activiteiten@samvzw.be

CORONAVEILIGHEID

SAM zorgt voor coronaveilige omstandigheden bij al zijn activiteiten: ventilatie, CO2-meters, en mogelijkheid om afstand te houden in voldoende grote lokalen. We volgen ook de geldende maatregelen van de overheid tegen de verspreiding van het coronavirus.  

Wat als de activiteit toch niet kan doorgaan wegens nieuwe coronamaatregelen? Dan organiseren we de activiteit online, of we stellen ze uit naar een latere datum. De annulatievoorwaarden voor onze leeractiviteiten blijven verder van kracht.

Enkele deelnemers over deze cursus

“Housing First is echt wel een andere manier van begeleiden van deze groep cliënten: niet sturend, de keuzes blijven bij de cliënt, herstelgericht en indien nodig harm reduction.”

“Ik onthoud vooral dat Housing First ook betekent: Out of the box durven denken!” 

“Deze cursus is een goede kennismaking met het hersteldenken in het algemeen en het Wellness Recovery Action Plan in het bijzonder.”